16-17 EYLÜL 2019 TÜRKÇE DİL YETERLİLİK SINAVI’NIN İŞLEYİŞİ

• Türkçe Dil Yeterlilik Sınav başvurusu: https://budem.bartin.edu.tr/ sayfasından veya BÜ-DEM'e gelerek şahsen yapılacaktır.
  • Türkçe Dil Yeterlilik Sınavı’nın yapılacağı yer:
  • 16 EYLÜL (PAZARTESİ) YAZILI: SAAT 10.00-13.00
    • Bartın Üniversitesi Ağdacı Kampüsü Orman Fakültesi: ORM 1 (1’nolu Anfi); ORM 4 (4’nolu Anfi); ORE 3 (3’nolu Anfi) ve PEM 1 (1’nolu Anfi).
  • 16 EYLÜL (PAZARTESİ) SÖZLÜ: SAAT 14.00-18.00
  • 17 EYLÜL (SALI) SÖZLÜ: SAAT 10.00-18.00
    • Bartın Üniversitesi Ağdacı Kampüsü Dil Eğitim-Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi (BÜ-DEM), Yahya Kemal Beyatlı Derslikleri; YK 102, YK 103, YK 104, YK 105, YK 106
  • Türkçe Dil Yeterlilik Sınavı, “Okuma-Anlama, Dinleme, Yazma ve Konuşma (Bağımsız ve Karşılıklı Konuşma)” bölümlerinden oluşmaktadır.
  • Türkçe Dil Yeterlilik Sınavı dört oturumda gerçekleşir.
    • 1. oturumda adaylar: okuma-anlama,
    • 2. oturumda adaylar: dinleme,
    • 3. oturumda adaylar: yazma,
    • 4. oturumda adaylar: bağımsız ve karşılıklı konuşma sorularına cevap verirler.
  • Okuma bölümünün işleyişi:
    • Adaylardan, okuma-anlama bölümünde bulunan 30 adet boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorusunu 60 dakikada cevaplaması beklenir.
  • Dinleme bölümünün işleyişi:
    • Adaylardan, dinleme bölümünde bulunan 25 adet doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorusunu 40 dakikada cevaplaması beklenir.
  • Yazma bölümünün işleyişi:
    • Adaylardan, yazma bölümünde bulunan 1. soruyu 40; 2. soruyu ise 20 dakikada cevaplaması beklenir.
  • Konuşma bölümünün işleyişi:
    • Adaylardan bağımsız konuşma bölümünde bulunan 1 soruyu 5 dakikada; karşılıklı konuşma bölümünde ise 5 soruyu 10 dakikada cevaplaması beklenir.
  • Türkçe Dil Yeterlilik Sınavı'nın değerlendirilmesi:
    • Okuma 25, Dinleme 25, Yazma 25, Konuşma 25 olmak üzere toplamda 100 puan üzerinden değerlendirilir.
    • Başarılı olmak için alınması gereken en düşük puan 70’tir.
    • 70 üstü puan alan adaylar başarılı sayılarak Zorunlu Türkçe Hazırlık eğitiminden muaf tutulurlar.
    • 70 üstü puan alan adaylara Türkçe Yeterlilik Belgesi verilir. Öğrenciler verilen bu belgeyle kabul edildikleri bölümde öğrenimlerine başlayabilirler.
    • 70 puan altında kalan adaylar aşağıdaki puan aralıklarına göre kurlara yerleştirilir.
      • 00-29 arası puan alan adaylar A1
      • 30-39 arası puan alan adaylar A2
      • 40-49 arası puan alan adaylar B1
      • 50-59 arası puan alan adaylar B2
      • 60-69 arası puan alan adaylar C1 kurlarına yerleştirilirler.